Náhľadový obrázok

Furmanské preteky 2023

FURMANSKÉ PRETEKY NA MASARYKOVOM DVORE 2023

 

 V sobotu 15.7.2023 sa na Masarykovom dvore uskutočnil už 2. ročník Furmanských pretekov ťažných koní. Podujatie, ktorého hlavným organizátorom bol Jazdecký klub Masarykov dvor, privítalo 18 súťažných párov ťažných koní z rôznych kútov Slovenska. Na pravidlá a plynulosť pretekov dohliadali rozhodcovia Jozef Puškár a Radoslav Hudák. Počas horúceho letného dňa furmani súťažili v troch súťažných disciplínach:
  1.  Furmanský slalom so záťažou - Táto disciplína kladie dôraz na súhru medzi furmanom a koňmi. Súťažiaci sa snažia absolvovať trať v čo najkratšom čase, pričom kôň nesmie strčiť ani inak narušiť jednotlivé prekážky, inak sú mu udelené trestné sekundy. Víťazom tejto disciplíny s časom 1 minúta, 1 sekúnda a 35 stotín sa stal furman Michal Raškijevič s pomocníkom L. Polomčákom a koníkmi Bellom a Gavlikom. Na druhom mieste sa umiestnil Štefan Stehlík s pomocníkom Jarom Stehlíkom a s koníkmi Zafírom a Yetym. Tretiu priečku obsadili koníky Mišo a Kuba , ktoré priahol furman Jozef Haladej s pomocníkom Rudom Tetemondom.
  2.  Ťažký ťah v páre s drevom - V tejto silovej disciplíne záleží na tom, aby kone ukázali svoju silu pri ťahaní dreva pričom rozhodujúca je vzdialenosť a zároveň váha, ktorú kone spoločne utiahnu. V druhej disciplíne sa najviac darilo minuloročnému páru, ktorý obsadil rovnaké miesto, koníkom Willow Du Basket a Olivier, ktorí utiahli váhu 5 kubíkov v dĺžke 31,05 metrov a zapriahal ich furman Ján Krnáč z Lesy, lúky, pasienky Uhliská. Na druhom mieste sa umiestnil opäť Štefan Stehlík a tretie miesto obsadil Jozef Haladej so vzdialenosťou 29,90 metrov.
  3.  Ťažký ťah v jednotke v saniach - V poslednej disciplíne musia kone ťahať oceľové sane s postupne pridávanými betónovými kockami s váhou 500kg avšak tento krát každý sám. Víťazom tretej disciplíny sa po treťom kole so vzdialenosťou 10,48 metra a váhou 2250kg stal Jozef Haladej s koníkom Mišom. Rovnakú hmotnosť s dĺžkou 9,62 metra utiahol aj koník Buro a Štefan Roman sa tak umiestnil na druhom mieste. Tretie miesto získal koník Willow Du Basket s rovnakou váhou a dĺžkou 8,44 metra, furmana Jána Krnáča.
 Po spočítaní bodov v jednotlivých súťažných disciplínach sa celkovým víťazom 2. ročníka Furmanských pretekov ťažných koní na Masarykovom dvore 2023 stal Jozef Haladej. Druhé a tretie miesto získalo rovnaký počet bodov. Avšak v tejto situácii sa výsledné poradie rozhodovalo podľa bodov získaných v silovej disciplíne a tak s rozdielom len jedného bodu sa na druhom mieste umiestnil Ján Krnáč a tretie miesto získal furman Štefan Stehlík. Všetci víťazi si domov odniesli okrem pohára aj finančné odmeny a iné vecné ceny za ich úsilie a zručnosti. Celkoví víťazi putovali domov s výhrou 1500€, 1000€ a 500€. Finančná odmena čakala aj na víťazov jednotlivých súťažných disciplín. Tento rok organizátori odmenili pamätnou listinou aj najmladšieho furmana v súťaži- Miroslava Konôpku za zachovávanie a šírenie tradície furmanských súťaží. Pamätnú plaketu získali aj kone, ktoré v celodennom hlasovaní získali od návštevníkov titul najkrajší konský pár a nimi sa stali koníky Cézar a Bajo furmana Mareka Ančina. Víťazstvo však nie je až tak dôležité a víťazmi boli všetci zúčastnení, vďaka ktorým má tento šport stále množstvo priaznivcov po celom Slovensku. Poďakovanie patrí predovšetkým pánovi Martinovi Malatincovi, ako hlavnému organizátorovi podujatia a Jazdeckému klubu Masarykov dvor, všetkým spoluorganizátorom a sponzorom za podporu, pánom rozhodcom Jozefovi Puškárovi a Radoslavovi Hudákovi za odborný prístup, pánovi starostovi Imrovi Paľkovi, ktorý nás počas celého dňa sprevádzal hovoreným slovom, ľudovej hudbe Milana Berkyho za spríjemnenie dňa a každému, kto sa nezištne podieľal na prípravách a priebehu tohto jedinečného podujatia. Veríme, že nás čaká ešte mnoho úspešných ročníkov. Tešíme sa na Vás aj o rok.